Het nieuwe Champions League format: alles wat je moet weten!

29 August 2024
Het nieuwe Champions League format: alles wat je moet weten!

Voetballiefhebbers opgelet! Vanaf het seizoen 2024/25 gaat de Champions League door een grote verandering. De traditionele groepsfase, die we al jaren kennen, maakt plaats voor een nieuwe opzet die voor meer spanning en spectaculaire wedstrijden moet zorgen. Voor Feyenoord en PSV, die in pot 3 zijn ingedeeld, wordt het een bijzonder interessante editie. Hier lees je alles over de nieuwe opzet en wat dit betekent voor de Nederlandse topclubs🏆🥇.

Wat verandert er in de Champions League?

Vanaf het komende seizoen krijgt de Champions League een compleet nieuwe opzet. In plaats van de traditionele acht groepen van vier teams, zal er nu één grote ranglijst zijn met 36 clubs. Deze clubs worden verdeeld over vier potten, gebaseerd op hun UEFA-coëfficiënt. Elke club speelt acht wedstrijden, waarvan vier thuis en vier uit, tegen acht verschillende tegenstanders. Voor PSV en Feyenoord betekent dit dat zij twee tegenstanders zullen loten uit elke pot: twee uit pot 1, twee uit pot 2, twee uit pot 3, en twee uit pot 4. Dit zorgt ervoor dat ze niet slechts drie teams tegenkomen, maar een breder scala aan tegenstanders. Er wordt geprobeerd om clashes tussen clubs uit hetzelfde land zoveel mogelijk te vermijden. Als er echter meer dan vier teams uit dezelfde competitie deelnemen aan de Champions League, kan het voorkomen dat ze elkaar toch tegenkomen.

In deze ranglijst van 36 clubs plaatsen de teams die eindigen op plekken 1 t/m 8 zich direct voor de knock-outfase. De clubs die eindigen tussen plek 9 en 24 gaan naar een tussenronde, waarin zij twee play-offwedstrijden spelen tegen één tegenstander (uit & thuis) om te bepalen welke acht teams zich bij de laatste 16 voegen. De clubs die zich niet weten te plaatsen voor de knock-outfase stromen vanaf dit jaar ook niet meer door naar de Europa League en liggen dus definitief uit Europees voetbal. Na de tussenronde gaat de Champions League verder in de knock-out fase zoals iedereen hem kent met een kwartfinale, halve finale en de finale.

Let op! Wedstrijd 7 en 8 van de League worden pas na de winterstop gespeeld. Dit betekent dat de term "overwinteren in de Champions League" niet meer van toepassing zal zijn. Daarnaast resulteert dit in een kortere rustperiode tussen de League fase en de knock-outfase.

Pot 1

Real Madrid (Spa)
Manchester City (Eng)
Bayern München (Dui)
Paris Saint-Germain (Fra)
Liverpool (Eng)
Internazionale (Ita)
Borussia Dortmund (Dui)
RB Leipzig (Dui)
Barcelona (Spa)

Pot 2

Bayer Leverkusen (Dui)
Atlético Madrid (Spa)
Atalanta (Ita)
Juventus (Ita)
Benfica (Por)
Arsenal (Eng)
Shakhtar Donetsk (Oek)
AC Milan (Ita)
Club Brugge (Bel)

Pot 3

Feyenoord
Sporting Portugal (Por)
PSV
Celtic (Sch)
RB Salzburg (Oos)
Young Boys (Zwi)
Rode Ster Belgrado (Ser)
LOSC Lille (Fra)
Dinamo Zagreb (Kro)

Pot 4

AS Monaco (Fra)
Aston Villa (Eng)
Bologna (Ita)
Sturm Graz (Oos)
Girona (Spa)
VfB Stuttgart (Dui)
Stade Brest (Fra)
Sparta Praag (Tsj)
Slovan Bratislava (Slo)

Europa League en Conference League

De Europa League krijgt hetzelfde format als de vernieuwde Champions League. Dit betekent dat teams vanuit de Europa League niet meer kunnen doorstromen naar de Conference League. Voor de Conference League zijn er wel enkele aanpassingen in de ‘league-fase’. In plaats van acht wedstrijden, speelt elke ploeg hier slechts zes wedstrijden. Ondanks deze wijziging blijft het deelnemersveld in de Conference League bestaan uit 36 clubs.

Wat zijn de gevolgen van deze opzet?
De nieuwe opzet zorgt voor meer wedstrijden en dus meer kansen om punten te verzamelen. Dit betekent dat een enkele nederlaag minder fataal is voor de clubs. Met maximaal 24 te behalen punten, kunnen Feyenoord en PSV zich zelfs met een paar verliespartijen nog steeds plaatsen voor de volgende ronde.

Wat kunnen we verwachten?
Voor Feyenoord en PSV is het vooral belangrijk om zo goed mogelijk te presteren in de groepsfase. Ze kunnen niet alleen rekenen op sterke tegenstanders, maar ook op het feit dat elke wedstrijd telt. Meer spanning, meer topduels en meer kansen – dat is wat de nieuwe Champions League opzet belooft. En voor de fans betekent dit: meer avonden vol topvoetbal!

Bij VoetbalDirect houden we je natuurlijk op de hoogte van alle ontwikkelingen. Heb je al je nieuwe tenue of voetbalaccessoires klaar liggen? Zorg dat je er klaar voor bent, want dit wordt een Champions League seizoen om nooit te vergeten!